Задати питання

Ваше ім'я (обов'язково)

Ваш email (обов'язково)

Ваше питання

Дякуємо за ваше звернення!

Рецепт смачної куті для чернівчан

kutia-9715

Сьогодні, Святий Вечір, а це означає, що ввечері всі зберуться за сімейним столом. На столі звичайно має стояти 12 страв, головна серед яких – кутя. Рецепт куті дуже простий. Раніше вважалося, що чим багатша кутя, тим багатшим буде урожай в новому році. Кутя буває різною: пшеничного, рисового, ячмінної і з різними наповнювачами. Зерно – символ воскреслого життя, мед – символ солодкого життя і благополучного побуту, мак символізує багатство. У цій статті ми зібрали різні рецепти куті на будь-який смак.

kutia-9715

Почнемо з традиційної пшеничного куті:

Пшенична кутя з горіхами і родзинками

Інгредієнти:
1 стакан пшениці;
4 склянки води;
70 г маку;
70 г подрібнених горіхів;
1/4 склянки родзинок;
мед за смаком (2-4 ст. ложки);
кип’ячена вода для розведення меду.

На ринку можна купити вже підготовлену пшеницю, яка вариться швидше, ніж необроблена. Поки вариться пшениця, залийте окропом мак і залиште на 1 годину. Потім воду злийте, додайте трохи цукру і розітріть мак до білого товкачиком в ступці або міксером з насадкою-ножем. Родзинки помийте, залийте окропом хвилин на 20. Мед трохи розведіть кип’яченою водою. Змішайте зварену пшеницю, товчений мак, родзинки, горіхи і розведений мед. Змішуємо кутю.

tur-karpaty-rozhdestvo-guts-3

Рисова кутя

Інгредієнти:
1 склянка рису;

100 г маку;
100 г ядер волоських горіхів;
1-3 столові ложки меду;
цукор за смаком.

Іноді кутю готують з рису, але рис слід приготувати особливо. Стакан рису залити півтора склянками окропу, щільно накрити каструлю кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість – на середньому, три – на маленькому. Ще дванадцять хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на пару. Співвідношення всіх інших компонентів для куті зберігається.

cb94848bd279335c5c80b58b76a2a4aa_kutya_depositphotos_18483747

Кутя з сухофруткамі і малиною

Інгредієнти:
2 склянки цільних зерен пшениці або рису;
півсклянки чи третину (за смаком) меду;
сушені яблука чи груші можна також взяти до смаку;
родзинки і (або) сушену малину (чверть склянки).

Помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин. Додати яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки. Все варити ще хвилини дві. У охолоджену  масу додати мед. Все залишити на 1-2 години.

Маріанна Чуприна, Думай

comments powered by HyperComments